logo - sedcom.pl
Trendy
Pielęgnacja
Fitness
Gwiazdy
Dom i rodzina
Zdrowie
slider - Opryszczka - 5 domowych sposobów
Opryszczka - 5 domowych sposobów
slider - Naturalny antybiotyk w formie napoju
Naturalny antybiotyk w formie napoju
slider - Hoduj naturalny słodzik w domu!
Hoduj naturalny słodzik w domu!
slider - Pielęgnacja bardzo suchej skóry twarzy
Pielęgnacja bardzo suchej skóry twarzy
slider - left arrow
slider - right arrow
1

Naturalny antybiotyk w formie napoju

Naturalny antybiotyk w formie napoju

Kraje zachodnie używają antybiotyków w ostateczności. Kiedy pierwszy raz spotkałam się z takim zdaniem – nie wzięłam go na serio. Jak to? Mam anginę i lekarz nie przepisuje mi antybiotyku? To jak mam się wyleczyć?

Antybiotyk kupiony w aptece to Twój wróg.

Co prawda niszczy bakterie w organizmie, ale nie tylko te złe. Ludzie potrzebują równowagi pomiędzy ‘złą’ i ‘dobrą’ florą bakteryjną, a niestety taki antybiotyk niszczy je obydwie, przez co zaburza naturalnie wypracowaną odporność.

Odbudowanie pierwotnego stanu zajmuje do roku, a przez ten czas nie tylko jesteśmy narażeni na wirusy i bakterie, ale także organizm nie uczy się obrony przed nimi. Naturalna walka nie polega na wyręczaniu ciała z obrony przed bakteriami (i innymi), ale na wspomaganiu organizmu, dzięki czemu w przyszłości podświadomie wiemy jak się bronić.

Antybiotyk-tabletka działa odwrotnie. Wyręcza nas, a po 2 tygodniowej kuracji organizm startuje ‘na nowo’, przez co przy następnej chorobie nie wie jak się obronić – jesteśmy skazani na kolejną dawkę antybiotyku.

Jak się bronić? Naturalnie.

Czosnek, cebula, imbir, chrzan przyprawy i wiele innych mają niesamowite właściwości bakteriobójcze. Dziś mniej popularne, ale nadal skuteczne, dodawane są do kanapek lub zup mlecznych przy przeziębieniach oraz dla wzmocnienia organizmu. Stosowane są wybiórczo, ale tym razem chcemy przedstawić Wam miksturę, która połączy siłę tych składników dając niesamowity efekt poprzez efekt synergii.

Eliksir na wszystkie choroby

Składniki

10 dużych ząbków czosnku
2 duże cebule
100g imbiru
100g chrzanu
przyprawy: bazylię, cynamon, kurkumę, kminek i pieprz w ilościach dowolnych (pamiętaj, że pieprz jest ostry)
3 szklanki octu jabłkowego
opcjonalnie papryczki chilli

Przygotowanie

Zgniatamy czosnek, siekamy na bardzo drobno wszystkie składniki i wrzucamy do słoika, który zalewamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie należy wstrząsnąć słoik.

Przechowywanie

Po 14 dniach odcedzamy zawartość słoika i przelewamy do butelki. Dla przedłużenia trwałości możemy przechowywać w lodówce. Pozostałe składniki możemy wykorzystać jako przyprawy do zup lub sosów.

Użycie

Aby wzmocnić odporność należy rano, przed wyjściem do pracy/szkoły wypić łyżkę napoju. Jeśli przeszkadza nam zapach, należy zrobić to 1-2 godziny przed snem.

Jeśli zmagamy się z chorobą, np. anginą, możemy pić specyfik 3-4 razy dziennie, także kobiety w ciąży.

Uwaga! Nie można pić wywaru na pusty żołądek! Po wypiciu musimy coś przegryźć, np. kawałek kwaśnego owocu!

Należy również pamiętać, że nie można spożywać eliksiru codziennie przez całą zimę (poza okresem chorób), ponieważ zmniejszy to siłę jego działania. Zalecane jest spożywanie go 3-4 razy w tygodniu.

2-2015-10:41 

warzywa

odporność

Najczęściej czytane

Tagi

Reklama

obrazki logiczne pdf chomikuj obrazki logiczne to łamigłówka polegająca na zaczernianiu pól diagramu zaczernione pola utworzą rysunek które trzeba zaczernić wskazują
prawolingo.pl

Trendy

Pielęgnacja

Fitness

Gwiazdy

Copyright www.sedcom.pl
2010-2015 All rights reserved
Sedcom - dla Kobiet.. od Kobiet.
logo - sedcom.pl